Despre Pancota  l  Imagini  l  Download  l  GuestBook  l  Contact

     INFATISAREA RELIEFULUI

    Putine din localitatile judetului Arad au un relief atat de armonios constituit ca orasul Pancota. De la crestele impadurite ale masivului Highis-Drocea, care in partea de SE a satului Maderat, in dealul Cioaca, aing 342 m, si pana la canalul Matca din partea de vest a teritoriului, relieful coboara neintrerupt, mai intai in panta abrupta, apoi tot mai bomoala, atingand in vecinatatea acestui canal altitudini intre 80 si 100 m.
    Amplasat in partea de sud-vest a depresiunii Zarandului, teritoriul localitatii noastre are o geneza similara cu a acesteia, fiind format pe seama unui masiv hercinic scufundat.
    Structura geologica de suprafata este alcatuita in ce-a mai mare parte din depozite cuaternare ( nisipuri, pietrisuri, argile ) Grosimea acestor depozite variaza intre 50 si 100 m.
    Existenta unor depozite de argila bine dezvoltate, exploatate sistematic si rational, a permis aparitia pe aceste meleaguri a unei industrii prelucratoare, reprezentata prin fabrica de caramizi. Existenta acestei intreprinderi explica in buna masura faptul ca la Pancota cea mai mare parte a constructiilor este realizata din caramida arsa.
    Prezenta rocilor vulcanice a facilitat deschiderea unor cariere care au functionat multa vreme, furnizand materialul necesar pentri pietruirea unui numar insemnat de strazi, precum si piatra necesara pentru fundamentul multor constructii.
    Din punct de vedere geomorfologic, teritoriul localitatii noastre reprezinta o unitate morfo-structurala bine definita.
    In cadrul acestei unitati, diferentele de altitudine nu sunt prea mari (342 m in dealul Cioaca Maderatului, 80 m in zona joasa din nord-vest-ul orasului.
    Marea netezime a reliefului si mica adancime la cere se gasesc panzele freatice determina baltirea acestora la suprafata, vreme indelungata in timpul primaverilor ploioase, impiedicand desfasurarea lucrarilor agricole pe terenurile cultivate sau degradarea pasunilor.
    Vaile aici sunt slab schitate in relief, iar panta de scurgere redusa da impresia ca apa sta mai mult pe loc decat curge. Pentru punerea in valoare a acestor terenuri s-au efectuat inca din a doua jumatate a secolului trecut vaste lucrari de hidro-amelioratii in vederea eliminarii surplusului de apa.
    Lipsa dealurilor piemontane la contactul masivului Drocea cu campia in aceasta zona s-ar datora fie unei subsistente locale, fie pozitiei piemontului montan intre cele dou mari artere hidrografice, Muresul si Crisul Alb, care atrase de ariile mai joase din ata Tisei, n-au mai putut colmata sectorul dintre cele doua mari conuri de jectie construite de Crisul Alb la N si de Mures la S.
 

Despre Pancota


Numele localitatii

Asezarea geografica

Relieful

Clima

Populatia

Istorie


  Copyright 2004-2007 pancota.home.ro Toate drepturile rezervate.

Data de astazi : .  Ultimul update la aceasta pagina a fost la: