Despre Pancota  l  Imagini  l  Download  l  GuestBook  l  Contact

CLIMA LOCALA

       Orasul Pancota se afla situata in provincia climatului temperat-continental moderat cu influiente oceanice, caracterizat prin ierni nu prea friguroase si veri calde.
       
       
Temperatura aerului

       Temperatura medie anuala a aerului la Pancota se mentine in jurul valorii de 10,8C.
       Analizand situatia temperaturii din luna ianuarie, cea mai rece luna din an, se observa ca valorile termice anuale oscileaza intre 0,3 si 1,5C, fiind mai ridicate decat in Campia Romana sau Podisul Moldovei, constituind un indiciu al caracterului moderat al iernii.
        Faptul ca in aceasta parte a tarii iernile sunt mai blande ne-o dovedesc si valorile termice din celelalte luni ale sezonului rece ( 0,9C pentru luna decembrie si +2,5C pentru luna februarie). Media multianuala a temperaturii aerului, calculata pe intreaga perioada a sezonului rece este de 0,9C.
        Luna iulie, apreciata drept cea mai calduroasa din an, se caracterizeaza prin valori termice ridicate, cuprinse intre 28C si 31C. Media multianuala a temperaturilor in aceasta luna se mentine in jurul valorii de 20,3C..
        Primul inghet a fost semnalat in ultima decada a lunii septembrie (29 septembrie) iar ultimul in decada a treia a lunii mai (21 mai).
        Perioada de inghet posibil atinge 134 zile anual. Din observatiile efectuate rezulta ca cele mai multe zile de inghet se inregistreaza in luna ianuarie (27-28 zile in 1975) si decembrie (17-18 zile in 75). Numarul zilelor fara inghet se ridica in medie la 215-220 anual, fata de 172 in podisul central moldovenesc, sau 182 in Baraganul ialomitean, situand orasul Pancota printre localitatile tarii cu cele mai multe zile cu valori termice pozitive.
        Studiul regimului termic ne permite sa apreciem ca iernile nu sunt prea friguroase, iar ca durata sunt destul de scurte, trecerea de la primavara la vara facandu-se adesea brusc. Toamnele sunt de regula lungi si calduroase, favorizand ajungerea la maturitate a culturilor tarzii si recoltarea acestora.

         
Regimul vanturilor
         
         Deplasarea maselor de aer in regiunea noastra prezinta directii si intensitati diferite in functie de anotimp, caracteristice fiind vanturile de dominanta sud-sud-estica, si nord-nord-vestica, a caror frecventa oscileaza intre 45% si 60%.
         Situatia vanturilor pe anotimpuri dupa directia de bataie :
       circle01_black.gif Iarna bate vantul de SE care vine dinspre culuarul Muresului si aduce de obicei vreme uscata. Cand bate vantul dinspre nord, acesta aduce zapada si vreme rea.
       circle01_black_1.gif Primavara sunt frecvente vanturile de NV si SE. Cele de NV aduc bruma si ingheturi tarzii de primavara, furtuni insotite de ploi si grindina
       circle01_black_2.gif Vara bat vanturile de E si SE. Cele de E aduc de regula ploi bogate. Prezenta masei montane in apropiere intensifica procesul de condensare generand ploi abundente caracteristice sfarsitului de primavara si inceputului de vara. Mai rar, in tampul verii bate vantul de NV, aducand averse de ploaie insotite de furtuni si grindina.
       circle01_black_3.gif Toamna sunt frecvente vanturile de SV care aduc vreme frumoasa, si cele de V care aduc ploi marunte sub forma de burnita. Cand bate vantul de NV, acesta aduce bruma si inghet. Din studiul regimului si al frecventei vanturilor rezulta ca cele mai multe daune culturilor agricole sunt aduse de vanturile de NV care afecteaza de regula tinerele rasaduri, pomii fructiferi, vita de vie primavara si culturile neajunse la maturitate toamna.

       
Precipitatiile

       
Dependenta de circulatia generala a atmosferei, de configuratia si dispozitia reliefului, nebulozitatea aerului prezinta caracteristici diferite. Astfel, pe pantele vestice ale muntilor Zarandului expuse maselor de aer umed de provenienta atlantice antrenate de circulatia vestica se inregistreaza un gread de nebulozitate mai ridicat fata de partile mai joase ale campiei, unde acesta este mult mai redus. Catre sfarsitul primaverii si inceputul verii, ca urmare ascensiunii aerului umed, creste nebulozitatea, se intensifica dezvoltarea norilor iar precipitatiile sunt mai abundente.
 

Despre Pancota


Numele localitatii

Asezarea geografica

Relieful

Clima

Populatia

Istorie


  Copyright 2004-2007 pancota.home.ro Toate drepturile rezervate.

Data de astazi : .  Ultimul update la aceasta pagina a fost la: