Despre Pancota  l  Imagini  l  Download  l  GuestBook  l  Contact

      ASEZAREA GEOGRAFICA A ORASULUI PANCOTA

      Orasul Pancota este situat in partea de vast a tarii noastre, in cadrul  subprovinciei fizico-geografice a piemonturilor de vest.
      Aici masivul Highis, venind in contact direct cu campia Tisei, face ca  piemontul propriu-zis sa dispara si sa faca loc unei inguste zone de glacis care se  desfasoara intre localitatile Paulis si Pancota, de unde este intrerupta de ivirile  vulcanice din partea de NE a orasului. Alcatuita din depozite cuaternare in ce-a  mai mare parte a ei, aceasta zona pe care s-au format soluri scheletice,  beneficiind de o buna expozitie, este intens cultivata de vita de vie. Aici se  gaseste una dintre cele mai insemnate regiuni viticole ale tarii, Podgoria Aradului.
      In cadrul judetului arad, orasul Pancota este amplasat aproximativ in partea  sa centrala, fiind delimitat din punct de vedere matematic de urmatoarele  coordonate geografice:
       in latitudine : paralela de 460 17' nord;
       in longitudine : meridianul de 210 41' est.

      Orasul Pancota se invecineaza la nord cu localitatile Zarand si Seleus, la est  cu Tarnova, la sud cu Siria, iar la vest cu Santana.
      Aceasta asezare geografica a avut un rol deosebit de important in dezvoltarea economico-sociala a acestui oras; impunandu-i anumite trasaturi  specifice.
      Situata la contactul a doua zone cu economii complementare, la intretaierea  unor insemnate artere de comunicatie, Pancota s-a dezvoltat initial ca un centru  de schimb in care activitatea micilor meseriasi se imbina cu accea a viticultorilor  si negustorilor. Pe fondul acestor traditii s-a dezvoltat economia de azi care o  face cunoscuta atat in tara cat si peste hotare, prin mobila curbata, articole de  piele, vita de vie si vinurile produse aici.

Despre Pancota


Numele localitatii

Asezarea geografica

Relieful

Clima

Populatia

Istorie


  Copyright 2004-2007 pancota.home.ro Toate drepturile rezervate.

Data de astazi : .  Ultimul update la aceasta pagina a fost la: